Αποκάλυψη:
Η πρώτη διάταξη καταδίκης χωρίς δίκη – Ο γιατρός πλαστογράφησε έγγραφο αλλά “πλήρωσε” και ο εισαγγελέας απείχε από την ποινική δίωξη
ΠΗΓΗ :
Μετά από παρότρυνση του Αρείου Πάγου άρχισε η εφαρμογή της διάταξης του νέου κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί αποχής από τη δίωξη σειράς πλημμελημάτων, με στόχευση τη μείωση της δικαστηριακής ύλη και την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων. Εν ολίγοις ο κατηγορούμενος πλήρωσε και η υπόθεση έκλεισε χωρίς δίκη!
Στην εφαρμογή, (πιθανότατα) για πρώτη φορά , της διάταξης με την οποία δίδεται η δυνατότητα στην Εισαγγελία να απέχει από την ποινική δίωξη για πλημμελήματα εφόσον ο κατηγορούμενος ομολογήσει την πράξη του και καταβάλλει αποζημίωση προς ικανοποίηση του δημοσίου συμφέροντος και να κλείσει την υπόθεση χωρίς δίκη, προχώρησε προ ημερών ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Νούλης με τη σύμφωνη γνώμη του πρωτοδίκη Χρ. Παπαδήμα.
Οι διατάξεις αυτές ουσιαστικά, πέραν του προφανούς στόχου της μείωσης της ύλης και μέσω αυτού την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, οδηγούν στην επόμενη μέρα, αφού καθίσταται σαφές πως υπάρχουν ήσσονος ποινικής σημασίας αδικήματα για τα οποία η τιμώρηση τους δεν πρέπει να περνά από τις δικαστικές αίθουσες, ούτε με την επιβολή ποινής. Αρκεί η αποζημίωση ως ένδειξη μεταμέλειας (με καταβολές για φιλανθρωπικούς σκοπούς) ή προς την προσπάθεια συμφιλίωσης με το θύμα εφόσον πρόκειται για ιδιωτική διαφορά. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου: «..η υπερίσχυση της αρχής της σκοπιμότητας είναι εμφανής και σ’ αυτήν την ρύθμιση και δικαιολογείται από την ύπαρξη μειωμένου δημόσιου συμφέροντος λόγω της μικρής βαρύτητας των εγκληματικών προσβολών, σε συνδυασμό με τη συνδρομή των προαναφερθεισών ειδικών συνθηκών της προσβολής ή ιδιοτήτων του δράστη (βλ. Αιτιολ. Έκθ. Σχ. ΚΠΔ, όπ.παρ.)».
ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ...
ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΑΦΟΡΟΥΣΕ Η ΠΛΑΣΤΟΓΡΑΦΙΑ , ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ , ΑΛΛΑ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ...
ΑΝΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΕΙΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑΤΑ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ ...
ΦΥΣΙΚΑ Σ` ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ...
ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΕΧΩ ΔΥΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ :
Η ΠΡΩΤΗ ΑΦΟΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗ - ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΜΑΦΙΑ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ...
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ , ΑΛΛΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ... ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΡΚΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΑΔΙΚΟ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΜΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΚΑΘΑΡΣΕΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ , ΠΟΙΝΗΣ ...
ΕΧΟΥΝ ΟΡΚΙΣΘΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ...
ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΕΣΜΕΥΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ
ΙΙ. ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ & ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΩΜΑ
1.0. Επιτροπή συγκρότησης Ειδικού δικαστηρίου που καλείται να αποδώσει άμεσα δικαιοσύνη στα αποτελέσματα των Επιτροπών ελέγχου επί όλων των σημαντικών θεμάτων της Πολιτείας και θα επιβάλλει τις ανάλογες ποινές που θα αποφασιστεί. Η Επιτροπή Συγκρότησης έχει χρονικό διάστημα δέκα (10) ημερών από την κατάθεση των νομοσχεδίων για την σύσταση του Ειδικού Δικαστηρίου.
2.0. Επιτροπή ελέγχου για το Δικαστικό Σώμα:
2.1. Επιτροπή ελέγχου όλων των Δικαστικών λειτουργών για τη μέχρι τώρα δράση και λειτουργία τους.
2.2. Εντατικά σεμινάρια για την εμπέδωση του ρόλου του Δικαστικού λειτουργού.
2.3. Εντατικά σεμινάρια για εφαρμογή της διορθωτικής, της διανεμητικής και της εθιμικής δικαιοσύνης.
3.0. Το Πειθαρχικό Σώμα, είναι ανεξάρτητο σώμα για να μπορεί αμερόληπτα να διενεργεί ελέγχους, γνωματεύσεις, να επιμελείται θέματα που άπτονται της δικαιοσύνης.
4.0. Οι επιτροπές πειθαρχικού θα εποπτεύσουν και θα συντονίσουν με κάθε διαφάνεια όλες τις πράξεις και σε κοινή δημόσια θέα.
5.0. Επιτροπή Δικαίου, η οποία θα ενεργεί αυτόνομα και θα εποπτεύει τη λειτουργία ολόκληρης της διακυβέρνησης.
6.0. Οι Επιτροπές θα απαρτίζονται από ανεξάρτητους νομικούς συμβούλους, δικαστικούς, εισαγγελείς, επόπτες, οικονομολόγους κ.α. καθώς και θα μπορούν να συμβουλεύονται οιονδήποτε κρίνουν αναγκαίο για τη διεκπεραίωση της πράξης.
7.0. Αφού περατωθεί η έρευνα των εμπειρογνωμόνων όπως πιο πάνω περιγράφεται και σημειωθούν αξιόποινα παραπτώματα από τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλ. από τους ασκούντες δημόσιο αξίωμα (ακόμα και για τους μη εν ενεργεία ) καθώς και οι σχετικοί σύμβουλοι πάσης μορφής, κράτη, τράπεζες κ.ο.κ., οι επιτροπές πειθαρχικού θα αναλάβουν να συντάξουν την ανάλογη δικογραφία, θα συντονίσουν, εκτελέσουν καθώς και θα εποπτεύσουν τη διαδικασία εκδίκασης από το Ειδικό Δικαστικό σώμα και θα εποπτεύσουν την υλοποίηση των αποφάσεων εντός χρονικού πλαισίου που θα τεθεί στην πορεία.
8.0. Σε κάθε περίπτωση, οι αποφάσεις του ειδικού δικαστηρίου θα είναι άμεσα εκτελεστέες.
19.0 ΔΙΚΑΣΤΕΣ
19.1. Η δικαιοσύνη είναι μία από τις δώδεκα Αξίες του Ελλάνιου Αξιακού Συστήματος.
19.2. Η ευρυθμία μιας Πολιτείας στηρίζεται στην ισοπολιτεία, στην ισονομία και στην ισοκρατία των πολιτών. Για να υπάρξουν αυτά τα δυνατά στηρίγματα της Πολιτείας, η δικαιοσύνη πρέπει να αποδίδει το δίκαιο με άριστο τρόπο διανεμητικά, διορθωτικά και με αμοιβαιότητα.
19.3. Αυτή την απόδοση του δικαίου καλείται ως καθήκον του να το εκτελέσει το Δικαστικό Σώμα. Η Πολιτεία στηρίζεται στο λειτούργημα του επειδή η Δημοκρατία μεγαλουργεί μόνο όταν η Δικαιοσύνη λειτουργεί άριστα.
19.4. Οι Δικαστικοί οφείλουν να τηρούν και να επιβάλλουν το νόμο και τη δικαιοσύνη απαρέγκλιτα και αμερόληπτα. Οι Δικαστές όλων των επιπέδων και ειδικοτήτων, θα πρέπει αυστηρά και ευσυνείδητα να απέχουν από οποιεσδήποτε ομαδοποιήσεις κάτω από στοές, club, τάγματα, κτλ για να είναι σε θέση να λειτουργούν αμερόληπτα το λειτούργημά τους.
19.5. Οι Δικαστικοί θα τιμούνται από την Πολιτεία, εφόσον προωθούν τη λειτουργία της στον Άξονα των Ελλάνιων Πρωτοκόλλων, θα προστατεύονται και θα ικανοποιούνται ηθικά και υλικά με τον καλύτερο τρόπο.
ΔΗΛΩΣΕ ΠΑΡΟΝ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου